Beschrijving
Koken en creativiteit zijn geen vreemden van elkaar. Waarom zou een kunstenaar dan geen gerecht kunnen bereiden dat ‘kunst’ genoemd kan worden, onder het eten waarvan zich een nieuwe werkelijkheid ontsluit? Sinds topkok Arriá van het beroemdste restaurant van de wereld, El Bulli, zijn intree in de kunstwereld deed, is het discours over die vraag weer actueel.
In dit boek – uitgegeven ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Haagse Kunstkring – spelen kunstenaars, kunstkenners en eetexperts met de verhouding tussen kunst en koken of eten. Ze trekken aan de grenzen van de kunst: kan ons het proeven van eten niet net zo goed een andere werkelijkheid openbaren als het bekijken van een schilderij? Is een gerecht per definitie eetbaar? Allerhande beschouwingen hierover staan in columns verspreid in dit boek, maar komen ook aan de orde in de beeldende kunstwerken en impliciet in de recepten die kunstenaars en kunstliefhebbers hebben ingestuurd. Dat zijn onder meer recepten voor heerlijk eten, maar er zijn er ook die tot iets volkomen oneetbaars leiden. Er zijn recepten die conceptuele kunst zijn, verbeelde recepten en recepten die gedichten zijn of een kleine roman.
Samen maken die columns, kunstwerken en recepten een rijk gevulde bundel om te proeven, te voelen, te ruiken aan de onmetelijke hoeveelheid associaties die de combinatie van kunst en eten in gang blijkt te kunnen zetten.