Beschrijving
In dit zesde deel van ‘Leven in Oosterbeek in de jaren … ’ beschrijft Kees Gerritsen de twee decennia voor het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Hierin lezen wij over het villadorp met haar vele hotels en pensions, de aanleg van de tram door Oosterbeek Laag, de meest voorkomende achternamen in het dorp en de invloed van ‘de blauwe knoop’. Maar natuurlijk ook over de ‘voorboden van het kwaad’ zoals de Jodenvervolgingen, de angst voor vluchtelingen en de opkomst van de N.S.B.
De politie moest optreden tegen een omvangrijke schilderijenzwendel en rond een werklozendemonstratie, en was er sprake van machtsmisbruik bij de hermandad?
Ook aandacht voor de middenstand en dit keer vooral voor de buurtwinkels in het ‘Bovendorp’. We lezen welke straten zijn verdwenen en er is veel ruimte voor de evenementen die het dorp kende zoals de motorweek, de gondelvaart en openluchtvoorstellingen. De aanleg van sportpark Hartenstein komt aan de orde, evenals de Dam, de rodelbaan en de Zomp.
Verder heel veel foto’s en aparte hoofdstukken met beeldmateriaal, zoals ‘Oosterbeek ingekleurd’ en Oosterbeek van bovenaf ’.
Kees Gerritsen (1950) groeide op in Oosterbeek, waar hij aan de Utrechtseweg 202 woonde, boven de meubelzaak van zijn (groot-)ouders. Hij werkte ruim 25 jaar voor de radio en televisie. Eerder verschenen al de delen:
Leven in Oosterbeek in de jaren ’20-’30
Leven in Oosterbeek in de jaren ’40-’45
Leven in Oosterbeek in de jaren ’45-’50
Leven in Oosterbeek in de jaren ’50-’60
Leven in Oosterbeek in de jaren ’70
Leven in Oosterbeek in de jaren ’80