Beschrijving
In dit vierde deel van ‘Leven in Oosterbeek in de jaren …’ beschrijft Kees Gerritsen de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog, met name de eerste 4,5 jaar van de oorlog, tot de Slag om Arnhem in september 1944.
In dit deel lezen we over de opmaat tot de oorlog, het dagelijkse le-ven in die jaren en hoe Oosterbeek er uit zag tot september 1944. Natuurlijk komen vragen aan bod als: was er verzet in Oosterbeek? Hoe ging men om met Joden en onderduikers? Was er sprake van ‘Oranje boven’ en wat was de rol van de politie in ons dorp? Veel aandacht ook voor de Duitse aanwezigheid in Oosterbeek, het wer-ken voor hen en de sympathisanten van de bezetter. Samen met de ruim 160 foto’s en documenten schetst Gerritsen hiermee een be-langwekkend overzicht van deze roerige periode.
Bijzonder is het hoofdstuk geheel gewijd aan de dagboeken van Gert Anzion-Gademan. Zij heeft de gehele oorlog, bijna dagelijks, haar belevenissen opgetekend. Tevens komt u een unieke serie fo-to’s tegen, door de Duitsers in ons dorp gemaakt. Bijzonder is ook een zo compleet mogelijk overzicht van alle ‘Oosterbeekse’ oor-logsslachtoff ers in die periode.
Kees Gerritsen (1950) groeide op in Oosterbeek, waar hij aan de Utrechtseweg 202 woonde, boven de meubelzaak van zijn (groot-)ou-ders. Hij werkte ruim 25 jaar voor de radio en televisie.
Bij uitgeverij Kontrast verschenen in deze serie verschenen ook:
Leven in Oosterbeek in de jaren ’20-’30
Leven in Oosterbeek in de jaren ’40-’45
Leven in Oosterbeek in de jaren ’45-’50
Leven in Oosterbeek in de jaren ’50-’60
Leven in Oosterbeek in de jaren ’70
Leven in Oosterbeek in de jaren ’80