Beschrijving
Felix Valk, zoon van beeldend kunstenaar Hendrik Valk, was 15 jaar tijdens de Slag om Arnhem. In zijn dagboek beschrijft Felix de gebeurtenissen vanuit Schaarsbergen, in huis bij de familie Röell. Aan dit gedeelte van zijn dagboek gaat een deel vooraf, spelend in de zomer van 1943, in Arnhem en omstreken en op het Stedelijk Gymnasium. Na de Slag volgt dan het grootste deel dat begint op 1 januari 1945 en eindigt met de bevrijding van de Veluwe.
Van maar heel weinig Nederlandse jongeren zijn dagboeken uit de oorlogsjaren gepubliceerd. Er is natuurlijk het wereldberoemde dagboek van Anne Frank. Ook zijn er publicaties van mensen die lang na de oorlog hun herinneringen aan hun jeugd tijdens de oorlog hebben opgeschreven. Maar van gewone jongens en meisjes die tijdens de oorlog verslag doen van hun dagelijkse belevenissen is maar weinig gepubliceerd. In dit dagboek ziet men zo’n gewone jongen de oorlog ondergaan, deels als een avontuur, deels als uitdaging. Men ziet hem van kind tot jongvolwassene worden en men beleeft de oorlog zoals veel Nederlandse jongens van zijn leeftijd die hebben ondergaan.
Dolph Kohnstamm (1937), de bewerker van dit dagboek, was hoogleraar ontwikkelings- psychologie aan de Universiteit Leiden. Hij is redacteur van het Nieuw Cultureel Woordenboek (Anthos 2003) en schreef Ik ben ik; de ontdekking van het zelf (De Bezige Bij, 2002).