PERSBERICHT
TEBOEKGESTELD
Literatuurcolumns van Wim Hazeu, Wim Huijser en Rob van Vuure
Onlangs is de bundel TEBOEKGESTELD met literatuurcolumns van Wim Hazeu, Wim Huijser en Rob van Vuure verschenen bij uitgeverij Kontrast. In de afgelopen jaren schreven biograaf Wim Hazeu, schrijver-wandelaar Wim Huijser en bladendokter-publicist Rob van Vuure elk hun vaste column voor het tweemaandelijkse tijdschrift Boekenpost, dat inmiddels verschijnt in de 32e jaargang. Speurend naar boekensporen, literaire schatten en verborgen paden in letterenland, delen zij met elkaar niet alleen de liefde voor de literatuur in het algemeen, maar om uiteenlopende redenen ook voor dat ene bijzondere boek.
Terwijl Huijser graag de gangen in het landschap nawandelt van illustere en soms vergeten romanpersonages, brengen Hazeu en Van Vuure vooral de persoonlijke verhalen in herinnering over de schrijvers en boeken die zij op een goed moment op hun levenspad tegenkwamen. Een selectie uit de gepubliceerde columns van de drie schrijvers is nu teboekgesteld. ‘Drie mannen met een liefde voor boeken en schrijvers,’ zo zegt Vincent van de Vrede, uitgever en oud-hoofdredacteur van Boekenpost in het voorwoord. ‘Dat is de rode draad door hun stukken, maar voor de rest leggen ze heel verschillende accenten en hebben ze daarmee in de loop der jaren hun stempel gedrukt op Boekenpost.’
TEBOEKGESTELD. Literatuurcolumns van Wim Hazeu, Wim Huijser en Rob van Vuure
uitgeverij Kontrast | ISBN 978-94-92411-52-5 | 176 pagina’s | €17,95
Voor meer informatie:
Wim Huijser | info@wimhuijser.nl | 06 51128867
Jaap Rosing | uitgeverij Kontrast | www.kontrastuitgeverij.nl | info@uitgeverijkontrast.nl | 026 3337975
Over de auteurs:
Wim Hazeu (Delft, 1940) is met name bekend als biograaf van Nederlandse schrijvers, waaronder Marten Toonder, Gerrit Achterberg, J. Slauerhoff, M.C. Escher, Simon Vestdijk en Lucebert. Daarnaast schreef hij dichtbundels, romans en essays. In de jaren zestig was hij werkzaam bij de NCRV, o.a. in de functie van chef literaire radioprogramma’s, hoorspel- en jeugdprogramma’s. Hij was achtereenvolgens uitgever bij onder andere Elsevier, Ambo/Fontein en De Prom. In zijn columns schrijft Hazeu in het voetspoor van schrijvers en kunstenaars.
Wim Huijser (Ridderkerk, 1960) publiceert op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Hij is auteur en samensteller van ruim tachtig boeken, waaronder de biografie van C. Buddingh’, Dichter bij Dordt (2015), In Luiletterland (2018) en een viertal poëziebloemlezingen. Meerdere titels werden genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs, waaronder Voetsporen. Op schrijverspad door het land van de grote rivieren (2014). De laatste jaren schrijft hij ook fictie, waaronder de roman Het Genootschap (2023). In zijn columns bewandelt Huijser beschreven paden in het literaire landschap.
Rob van Vuure (Breukelen-Nijenrode, 1945) was hoofdredacteur van een tiental bladen (o.a. Libelle, Margriet, Avenue en Viva). Later werd hij ‘Bladendokter’ voor uitgevers en redactieteams. Hij werd onderscheiden met de Mercur d’Or, de oeuvreprijs voor tijdschriftjournalistiek en won twee keer de LOF-prijs voor publiekstijdschriften. Daarnaast schreef hij boeken over zijn vak (Het Lingeriedenken, 2008) en is hij samensteller van bloemleesbiografieën. Ook was en is hij columnist voor tijdschriften en dagbladen. In zijn columns schrijft Van Vuure over bijzondere items uit zijn literaire verzameling.